MÄKIMONTUSSA ON NYT TILAA, UIMAHALLEISSA EI

Perjantai 7.4.2017 klo 11.53


Yli puoli miljoonaa suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta ja heistä 150000 tietämättään. Tämä on hälyttävä uutinen etenkin kun määrän ennakoidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Yksi keino ehkäistä riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen on liikunnan lisääminen. Tästä saankin aasinsillan aiheeseeni.

 

Uudesta uimahallista Lahteen on puhuttu jo vuosikymmeniä ja vihdoin tunnelin päässä alkaa näkyä hiukan valoa. Uuden uintikeskuksen hankesuunnittelun pitäisi alkaa jo ensi vuonna ja tulevan valtuuston tuleekin olla aktiivinen, ettei hanketta vietäisi vajavaisena eteenpäin.

Mielestäni kuntalaisten on vihdoin aika saada monipuolinen uintikeskus, jonka tulee palvella laaja-alaisesti kaikkia kaupunkilaisia ympäri vuoden. Sijoituspaikan tulisi olla Launeen perhepuiston läheisyydessä jo saavutettavuuden takia.

 

Suunniteltavan 50 metrisen sisäaltaan tulisi olla kahdeksanratainen, johon myös liikuntarajoitteiset pääsisivät helposti. Väestömme ikääntyy ja on ensisijaisen tärkeää, että altaisiin pääsisi myös loivaa ramppia käyttäen, eikä vain tikkaita tai portaita pitkin. Tämä mahdollistaisi entistä useamman osallistumisen itsenäisesti esim. vesijumppaan ja vesijuoksuun. Myös yksi saunoista pitäisi rakentaa matalaksi, jolloin liikuntarajoitteisetkin voisivat nauttia kunnon löylyistä istumatta saunan alarappusilla. Halliin tulisi sijoittaa myös nykyaikainen lastenallasta pienine liukumäkineen.

 

Koska nykyinen maauimala on logistisesti monien saavuttamattomissa ja altaan käyttöaikaa lyhentää tulevaisuuden Ahoset hyppyharjoituksineen, niin mielestäni uusi ulkoilma-allas voitaisiin rakentaa tulevan uimahallin yhteyteen, jolloin saisimme ihan oikean uintikeskuksen oheispalveluineen. Uudessa uimahallissa voisi olla osa seinistä tehty lasista, jotka voitaisiin osittain avata sään niin salliessa ja näin käyttäjiä palvelisi kesäisin kaksi allasta vierekkäin ja altaita voisi käyttää monet käyttäjäryhmät samanaikaisesti. Ulkoallas voisi olla muodoltaan monimuotoinen viihdeallas, eikä täysin perinteisen suorakaiteen muotoinen. Sisällä voisi olla kesäisin radat kilpa- ja kuntouimareille, sekä vesijuoksijoille ja kun hallin seinät avattaisiin, niin sisällekin pääsisi raitista ulkoilmaa, ilmat pelkoa ihon palamisesta.

 

Uintikeskukseen voitaisiin sisällä olevan kahvion lisäksi sijoittaa ulos myös pöytäryhmiä kesäkäyttöön, joissa perheet voisivat nauttia eväitään. Eikä varmaan uintikeskuksen arvoa laskisi, jos siellä olisi myös ulkokuntosali. Pukuhuoneet, saunatilat ja kahvilatilat olisivat yhteiset, kuten olisi suurelta osin myös altaiden tekniset järjestelmät. Näin säästettäisiin kustannuksissa, vaikka uintikeskuksen perustamiskustannukset olisivat suuremmat kuin perinteisen uimahallin, niin käyttökustannukset tulisivat edullisemmaksi kuin yhden uuden hallin ja nykyisen mäkimontussa sijaitsevan maauimalan erikseen.

 

Mäkimonttua onkin jo tarpeeksi verovaroin ehostettu. Nyt on kunnon uintikeskuksen vuoro ja tietysti kisapuiston kuntoon laittamisen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini