PITÄÄKÖ DUUNARILLE MAKSAA PALKKAA?

Maanantai 18.12.2017 klo 11.33


PITÄÄKÖ DUUNARILLE MAKSAA PALKKAA?

Otsikon mukaisesti kokoomus haluaa leikata suomalaisten duunarien palkkoja. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtionvarainministeri Orpo toteaa Talouselämän haastattelussa, että maahanmuuttoa tarvitaan ja osin maahanmuuttoon liittyen hän ehdottaa palkanalennuksia henkilöille, joilla on osaamisessa puutteita. Tämä koskee siis myös suomalaista työvoimaa.

Kuka määrittelee, onko työntekijä tarpeeksi osaava? Onko tulevaisuudessa niin, että työnantaja palkkaa vain henkilöitä, keillä ei ole hänen mielestään tarpeeksi koulutusta, tai pitkää työkokemusta vaadittavaan työtehtävään? Voiko työnantaja tulevaisuudessa palkata duunarin muutaman euron tuntipalkalla ja ohjata hänet Kelan luukulle hakemaan lopputoimeentulon? Näköjään voisi, jos kokoomus saisi yksin päättää.

Ja mitä tekee vihreiden kansanedusta Antero Vartia? Hän komppaa kokoomuksen puheenjohtaja Orpoa, antaen duunarille raippaa vieläkin enemmän. Vartian mielestä on vahingollista, että yrityksien pitää maksaa palkkaa, jolla ihmiset tulevat toimeen. Orjaksiko pitäisi ryhtyä?  

Vaikka Suomessa on suuri määrä työttömiä, niin sekään ei toisille riitä. Vasemmistoliiton Anna Kontulan johdolla, enemmistö eduskunnan kansanedustajista allekirjoitti lakialoitteen, jolla he vaativat työvoiman saatavuusharkinnasta luopumista EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevalle työvoimalle. Allekirjoittajien joukoissa on kansanedustajia keskustan, kokoomuksen, sdp:n, vasemmiston, vihreiden, kristillisten ja rkp:n eduskuntaryhmistä. Motiivit kuitenkin vaihtelevat eri puolueiden kansanedustajilla. Vasemmisto, vihreät ja rkp:n haluavat lisää maahanmuuttajia kulttuuria rikastuttamaan. Samalla heidän tavoitteensa on myös pelastaa kaikki maailman vähäosaiset, suomalaisten verovaroilla. Toisin kuin taas kokoomus ja keskusta, jotka haluavat halpatyövoimaa kilpailemaan kotimaisen työvoiman kanssa vähäisistä työpaikoista. Tällöin palkkoja voitaisiin laskea ja loppulaskun tässäkin tapauksessa maksaisi veronmaksajat, toimeentulo- ja asumistukien kasvaessa.

Hallitushan on päättänyt myös työttömien aktiivimallista, jolla käytännössä pakotetaan työtöntä ottamaan vastaan mitä työtä tahansa ja tietysti minimipalkalla. Muuten työttömyyskorvaus alenee. Ja jos töitä ei ole tarjolla mihin työllistyä, niin siinäkin tapauksessa työttömyyskorvaus alenee. Näin saadaan duunari hyväksymään kokoomuksen kaavailema palkanalennus. Todellisuudessa työttömien aktiivimalli tulee passivoittamaan pitkäaikaistyöttömiä ja ohjaamaan heitä tukijärjestelmien piiriin. Siksi hallitus nyt samaan aikaan tulee myös laskemaan asumistukea, kun sen tasokorotus muutetaan vuokraindeksistä, elinkustannusindeksiin. Näiden toimien perimmäinen tarkoitus on kyykyttää työtöntä ja saada heidät alistumaan kokoomuslaiselle palkkapolitiikalle.

Kun duunari saadaan kyykkyyn, niin sieltä on vaikea nousta. Silloin kokoomus saa tahtonsa läpi ja työvoima on alistettu orjuuteen. Työntekijäliitot nyt näyttävästi vastustelevat muutoksia ja tekevät vasemmiston kannattajiin uppoavaa teatteria. Mutta lopulta hekin suostuvat kaikkeen mitä kokoomus ehdottaa. Ovathan sdp ja vasemmistoliitto nyt oppositiossa, niin voi hallitusta syyttää näennäisesti kaikesta, vaikka lopulta antavat siunauksensa ammattiliittojen välityksellä.


Kommentit

14.1.2018 19.27  rautio markku

Hyvä Rami


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini