HALLITUKSEN VIIKATE VIUHUU

Maanantai 21.5.2018 klo 11.40


Syrjäytyminen ja huono-osaisuus kasautuvat ja valitettavasti tämä kehitys ei ole ollut täysin tahatonta tai pelkästään olosuhteiden syytä. Sipilän hallituksen kuuluisa yhteinen arvopohja näkyykin nyt muun muassa siinä, että vaikka hallitus on tehnyt kovia leikkauksia, niin kuitenkaan miljardien yritystuista ja kaverikapitalismista hallituspuolueet eivät ole olleet valmiita leikkaamaan. Hallituksen kielteiset toimet ja toisaalta toimettomuus, ovat johtaneet siihen, että monista nuorista on tullut tai tulossaväliinputoajia, mikä helposti johtaa nuorten ja työttömien laajamittaiseen syrjäytymiseen ja toivottomuuteen.

90-luvun laman karvas opetus oli, että rakenteellista työttömyyttä on hyvin vaikea saada laskuun edes pitkän nousukauden aikana. Hallituksen toimet nimenomaan nuorisotyöttömyyden torjumiseksi ovat olleet riittämättömiä. Nuorten heikko asema työmarkkinoilla ja jatkuva epävarmuus luovat toivottomuuden ilmapiirin. Ja onkin turha ihmetellä, miksi syntyvyys laskee jyrkästi, kun perheen perustamiseen ei ole vakautta, eikä taloudellisia edellytyksiä.

Ymmärrän yrittäjyyteen liittyvät haasteet, mutta niitä ei ratkaista yksipuolisesti työehtoja polkemallaTyöehtosopimusten yleissitovuus pitää säilyttää, mutta työehtosopimuksissa ei tulisi liiaksi sitoa osapuolten käsiä, koska paras asiantuntemus on aina paikallisella tasolla. Reilut työehdot, sekä osaava ja tyytyväinen henkilöstö ovat myös yrittäjän etu.

En missään nimessä halua luoda Suomeen kahtia työmarkkinoita ja kurjistaa samalla nuorisomme tulevaisuudennäkymiä, kuten Sipilän hallituksen tahtotila nyt on. Meidän tuleeehdottomasti säilyttää työehtosopimusten yleissitovuus, eikä ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta myöskään tule luopua, mikä osaltaan vaikeuttaisi huomattavasti suomalaisen työvoiman työllistymistä. 

Hallitus leikkasi aktiivimallilla juuri noin 80 000:lta Kelan työttömyysetuutta saaneelta osan työttömyyskorvauksesta ja vaikeuttaa nyt heidän toimeentuloaan. Voikin sanoa, että keskusta, kokoomus ja sininen tulevaisuus istuvatkin nyt työttömän ruokapöydässä ja syövät viimeisetkin leivät työttömien pöydästä. Ja tämä ei Sipilän hallitukselle riitä. Uusia ideoita tulee kuin liukuhihnalta. Keinoja kaihtamatta hallitus on tekemässä alle 30-vuotiaista heittopusseja. Hallitus haluaa tarjota nuorille vain määräaikaisia työsuhteita, ilman toivoa vakaasta ja ennakoitavasta tulevaisuudesta. 

Hallitus haluaa myös heikentää yli 200 000:n työntekijän irtisanomissuojaa alle 20 henkilön yrityksissä ja antaa työnantajalle vapauden helppoihin irtisanomisiinTehden näinsadoistatuhansista työläisistä käytännössä irtisanomislainsuojattomiaEikä tämäkään vielä riitä. Hallituksen keskuudesta on kuulunut toiveita, että EU- ja ETA-maiden ulkopuolisen työvoiman saatavuusharkinnasta voisi luopua ja toivottaa samalla ulkomainen halpatyövoima tervetulleeksi maamme työmarkkinoille. Vaikeuttaen samalla entisestään suomalaisen duunarin mahdollisuutta työllistyä kotimaisille työmarkkinoille. Näitä toimia en hyväksy missään muodossa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini