MANSIKKI ON SYYLLINEN

Torstai 31.10.2019 klo 23.54

Suomalainen lehmä on paha eläin. Punaista lihaa ei saisi syödä, eikä maitoa juoda. Muuten maailma ei pelastu, jos kuuntelee soijalattea nauttivaa ilmastoaktivistia. Ilmastoaktivistia ei haittaa, vaikka kahvin ja soijan takia kaadetaan sademetsiä. Tai jos haittaa, niin hän siirtyy ryystämään teetä, jota tuotetaan etenkin Kiinassa ja Intiassa. Maissa jotka ovat maailman saastuttavimpia maita. Metsää kaadetaan myös teenviljelyn alta ja sen kuivatukseen tarvitaan myös puuta.

Suomalainen naudanliha ja maito ovat maailman vähäpäästöisimpiä. Suomalaisten nautojen metaanipäästöt ovat noin 0,14 prosenttia maailman kaikkien nautojen metaanipäästöistä, eikä suomalaisten nautojen takia kaadeta sademetsiä soijan tuotantoon. Suomessa lehmät ruokitaan nurmella, rehuviljalla ja soijattomilla valkuaisrehuilla. Jos punaista lihaa haluaa syödä ja maitoa juoda, niin se kannattaa ehdottomasti tuottaa Suomessa. Maailmalla tuotetun maitokilon kasvihuonepäästöjen ilmastovaikutus on keskimäärin 2,5 kiloa hiilidioksidia, mutta Suomessa se on 1,1 kiloa (soijamaidolla 1 kg). Afrikkalainen lehmä taas tuottaa päästöjä noin kuusi kertaa enemmän kuin suomalainen lehmä, kun päästöt suhteutetaan niiden tuottamaan maitomäärään.

Suomen karjatalouden päästöt ovat pienet, kuten ovat energiatuotannonkin. Kiinan päästöt kasvavat kuukaudessa Suomen vuosipäästöjen verran. Kiinan päästöt siis kasvavat valtavasti ja vielä Pariisin ilmastosopimuksen luvalla. Kiina aikookin kasvattaa hiilivoimakapasiteettinsa 1300 GW:iin vuoteen 2030 mennessä. Suomen hiilivoimakapasiteetin ollessa nykyisin reilusti alle 2 GW. Todettakoon, että maailman hiilivoimalakapasiteetti kasvoi viime vuonna 236 GW.

Eikä siinä vielä kaikki. Kiina myös rahoittaa ja rakentaa hiilivoimaloita ympäri maailmaa. Vaikka Kiina lupailee vähentävänsä omia päästöjään tulevaisuudessa vuoden 2030 jälkeen, niin samaan aikaan se on rahoittanut, tai tulee rahoittamaan satoja uusia hiilivoimaloita, etenkin Afrikkaan. Nämä voimalat tupruttavat saasteita vielä monet vuosikymmenet eteenpäin. Samaan aikaan meillä Suomessa kauhistellaan muutamaa viimeistä hiilivoimalaa, jotka tulevat tiensä päähän parin seuraavan vuosikymmenen aikana, tai lopettavat toimintansa jo 2029, jos hallituksen tahto toteutuu.  

EU:n alueella on noin 600 hiilivoimalaa. Hiilikaivoksilla työskentelee 185 000 ihmistä ja lisäksi hiilivoimaloissa on töissä 52 000 ihmistä. Kohta Suomalaiset joutuvat maksamaan EU:n kautta tukea näille alueille, mistä ihmiset joutuvat työttömiksi. Kun sopimuksien mukaan hiilivoima ajetaan alas Euroopassa. On hyvä, että hiilivoimasta päästään tulevaisuudessa eroon, mutta suomalaisia ei saa laittaa tämän laskun maksajiksi.

Maailmalla jatketaan kuitenkin päästöjen kasvattamista ja meillä täällä pohjolan perukoilla vaaditaan ihmisiä lopettamaan lihansyönti ja maidon juonti. Kun ikäihminen, kuka on koko ikänsä syönyt lihaa ja huuhdellut sen maidolla alas, ei saisi enää vanhoilla päivillänsä nauttia herkullisesta ruuasta, niin onko tässä enää mitään järkeä? Lapsillekin yritetään väkisin tuputtaa muualta tuotettua herne-maissi-paprika seosta lounaaksi ja samalla nuoria myös valistetaan, että lapsettomuus on ilmastoteko, niin maailmankirjat ovat täysin sekaisin.

Muualla maailmassa väestö jatkaa kasvuaan ja saastuttaminen lisääntyy, mutta silti suomalainen Mansikki-lehmä taitaa olla suurin syyllinen ilmastonmuutokseen.

4 kommenttia .