EU:n energia- ja ilmastopaketissa huomioitava kansallinen etu

Tiistai 30.8.2016


Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho otti Porin kesäkokouksessa kantaa EU:n energia- ja ilmastopakettiin. Talous- ja ympäristövaliokunnissa istuva lahtelainen kansanedustaja Rami Lehto jakaa Terhon huolen.

 

Paketti koskee päästökaupan ulkopuolisia päästöjä, kuten maataloutta, asumista ja liikennettä. VTT:n laskelmien mukaan  Suomelle sälytetyn päästövähennyksen hintavaikutus olisi sähkön hintaan vähintään 30 prosenttia, bensan hintaan 20 prosenttia, kaukolämmön hintaan 10 prosenttia.

 

Kustannusten nousu leikkaa ostovoimaa ja heikentää viennin kilpailukykyä.  Korotukset kohdentuvat eri tavoin eri talouden toimialoille heikentäen  erityisesti energiaintensiivisen teollisuuden, liikenteen ja energiasektorin kilpailukykyä.  

 

Yksittäisten kuluttajien kannalta vaikutukset jakautuvat myös epätasaisesti, rokottaen suhteellisesti enemmän pienituloisia. Perussuomalaisten kanta on, ettei kansaa voi eikä tule kurittaa huonoilla sopimuksilla.  

 

Ilmasto- ja energiapolitiikan tavoitteisiin sisältyy useita epävarmuustekijöitä, joilla on vaikutuksia myös työllisyyteen.  Uusiutuvan energian investoinnit luovat työpaikkoja energiantuotantoon, rakentamiseen ja yksityisille palvelusektoreille, mutta korkeampi energianhinta alentaa työllisyyttä teollisuudessa, liikenteessä, kaupan ja majoituksen toimialoilla, jotka ovat kaikki työvoimavaltaisia aloja.

 

Suomen tulee ajaa tässäkin asiassa rohkeasti kansallista etua eikä vaarantaa orastavaa talouskasvua huonoilla, Suomen kannalta epäedullisilla sopimuksilla.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini