Kansanedustajilta sopeutumiseläke pois. Ei voi pitää kohtuullisena?

Keskiviikko 29.11.2017 klo 16.05


Tein lakialoitteen kansanedustajien sopeutumiseläkkeen lakkauttamiseksi jo alkuvuodesta 2016. Asian on jälleen noussut otsikoihin ja edeen ajankohtainen.

Kansanedustajien eläkelakia muutettiin 1.3.2011 siten, että ennen varsinaista vanhuuseläkeikää maksettavan sopeutumiseläkkeen sijaan maksetaan kansanedustajille sopeutumisrahaa.

Sopeutumisrahaa koskevia säännöksiä sovelletaan uusiin ensimmäisen kauden kansanedustajiin, joiden edustajantoimi on alkanut 1.3.2011 jälkeen. Sopeutumisrahaa maksetaan edustajantoimen kestosta riippuen enintään yhden – kolmen vuoden ajan edustajantoimen päättymisestä. Sopeutumisrahan maksamiseen vaikuttavat saajan ansio- ja pääomatulot.

Samaan aikaan eläkettä ja pääomatuloja

Vuotta 2011 ennen kansanedustajana ollut voi saada sopeutumiseläkettä, jos hän ei työllisty työmarkkinoilla. Sopeuttamiseläkettä voi saada jo kymmeniä vuosia ennen varsinaista eläkeikää. Ehtona on, että henkilö on toiminut kansanedustajana vähintään seitsemän vuoden ajan (kaksi vaalikautta).

– Pääomatulot eivät kuitenkaan vaikuta sopeutumiseläkkeeseen, joten entinen edustaja voi siis saada esimerkiksi 3 000 euron sopeutumiseläkettä ja samaan aikaan nostaa pääomatuloja satojentuhansien eurojen edestä, Lehto ihmettelee.

– Tämä vääristää kilpailua, kun ex-kansanedustajien yritystoimintaa tuetaan sopeuttamiseläkkeen muodossa. Tätä ei voi pitää kohtuullisena. Sopeutumiseläke on tarkoitettu väliaikaiseksi tulonlähteeksi ex-kansanedustajille, jotka eivät työllisty työmarkkinoilla edustajakautensa jälkeen, ei pysyväksi lisäansioksi veronmaksajien kustannuksella.

”Ex-kansanedustajat mukaan säästötalkoisiin”

Sopeutumiseläkettä nauttivien ex-kansanedustajien eläke tulisi lopettaa ja saattaa samalle tasolle nykyisten kansanedustajien ja kansalaisten kanssa.

– Kansalaiset joutuvat osallistumaan kansantaloutemme säästötalkoisiin monin eri tavoin, joten olisi kohtuullista ja oikeudenmukaista, että nämä erityisasemassa olevat erityiseduista nauttivat ex-kansanedustajatkin osallistuisivat omalta osaltaan myös näihin yhteisiin talkoisiin.

Tähän on vihdoin saatava muutos ja nämä eliittieläkkeet poistettava kansanedustajilta.


Kommentit

5.1.2018 6.20  Leena Martikainen

Kirjoitus on hyvä,miksi kansanedustajat saavat sopeutumiseläkettä ???Tämä laki ja oikeus on poistettava,tavallinen ihminen jos jää työttömäksi,niin hän saa täyttää tuhat lappua saadakseen muutaman ropon elämiseen,ja sittenkin hänet leimataan laiskaksi,ja yhteiskunnan varoilla eläväksi pummiksi.Mitä nämä Lindeenit ja Karppelat ovat??Heille maksetaan tuommoisia rahoja jota ei edes työssä kävijä saa,missä meillä menee raja kaikkeen tähän röyhkeyteen? tavalliset duunarit aina ovat maksumiehiä,oikeudenmukaisuus on parempiosaisilta unohtunut,mutta hehän lait tekevät itselle,mutta niitä on mahdollisuus muuttaa,muutetaanhan taviksienkin etuja aina huonompaan suuntaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini