KOHTA LEIKATAAN (TAAS)

Tiistai 8.5.2018 klo 10.28


Sote-uudistusta ollaan hallituksen toimesta toteuttamassa nyt väkisin ja jopa uhkailemalla. Välittämättä siitä, että esiteltyä uudistusta arvostellaan jopa hallituspuolueiden edustajien toimesta. Tuleehan nyt päätettäväksi tuleva sote-uudistus eriarvoistamaan kansalaisiamme ja nostamaan myös kustannuksia.

Kritiikistä huolimatta ja siitä välittämättä, kokoomus heiluttaa nyt tahtipuikkoa hallituksessa, samalla kun keskusta ja siniset laulavat taustalla valinnanvapauden puolesta pakotettuina.
Tämä puoluekolmikko tekee nyt kovaa ja kylmää politiikkaa, jonka seurauksena yksityiset hoiva-alan yritykset tulevat tulevaisuudessa tekemään suuren tilin veronmaksajien kustannuksella samalla kun veroja välttelevät.

Kun tiedetään, että ikääntyneet tarvitsevat nuorta väestöä enemmän perusterveydenhoitoa, niin saako ikääntynyt väestö tasa-arvoista palvelua yksityisistä sote-keskuksista? Totuus voi olla, että ikääntyneen väestön valinnan vapaus ei toteudu, kun heidän hoitokustannuksensa voivat kasvaa saatua korvausta suuremmiksi. Ja täten myös yksityistä sektoria vähemmän houkuttelevaksi (mikä voi näkyä heidän palveluhalukkuudessa).

Sote-uudistuksella tavoitellaan tulevaisuudessa mittavia miljardien eurojen säästöjä nykytasoon verrattuna. Laskelmien mukaan tästä isoa osaa näyttelee leikkaukset vanhuspalveluista (jopa 700 miljoonaa euroa). Tämä tarkoittaa suurelta osin sitä, että entistä enemmän ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaista joutuu kotihoitoon. Vanhusten laitoshoidon, sote-henkilöstön ja palvelutarpeen vähentämiset ovatkin valtionvarainministeriön kansliapäällikkö Hetemäen mielestä tehokkaita säästökeinoja.

Valtionvarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäen viime vuonna antamasta lausunnoista voi todeta, että jos sote-uudistus epäonnistuu, niin eläkkeitä ja muita etuuksia pitää tällöin leikata. Siis pitäisi leikata jo nykyisin varsin pienistä eläkkeistä. Todetaanhan jo nyt, ettei uudistus tuo välttämättä säästöjä ja silti etenkin kokoomuksen toimesta ollaan laittamassa ikääntyneet tulevaisuudessa yksityistämisen ja kermankuorinnan maksajiksi. Tästä onkin kaukana sanonta ”koti, uskonto ja isänmaa”.

Lähes puoli miljoonaa eläkeläistä sinnittelee köyhyysrajan alapuolella ja jos eläkkeensaaja sattuu pääsemään köyhyysrajan yläpuolelle, niin verotus on kovempaa kuin palkansaajalla. Tämä kurittaa eläkkeensaajien toimeentuloa ja vaikeuttaa heidän hyvinvointiaan. Nykyään moni eläkeläinen jättääkin ostamatta lääkärin määräämiä lääkkeitä, koska rahat eivät muuten riittäisi ruokaan ja asumiskustannuksiin.

Mielestäni nyt kaavailtu sote-uudistus pitäisi heti kuopata. Kuten myös eläkkeensaajien kokonaisverotus pitäisi saada laskettua vähintään palkansaajien tasolle. He ketkä ovat Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentaneet, ansaitsevat ikääntyä arvokkaasti. Toivoisinkin, että kaikki poliitikot ymmärtäisivät tämän, niin silloin myös ikääntynyt väestömme saisi kokea ansaitsemaansa arvostusta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini