YHTEINEN VELKATAAKKA

Torstai 4.6.2020 klo 10.14


Yhteisvaluuttamme euroon liittyneet maat ovat talouden rakenteiltaan ja taloudenhoidoltaan niin erilaisia, että jonain päivänä euroa pystyssä pitävät tukipilarit pakosti murtuvat. Se päivä voi olla jo lähellä ja koronavirus nakertaa entisestään näitä pilareita. Samaan aikaan Suomea ollaan nyt sitomassa ikuiseen EU:n velkavankeuteen.

EU-komissio on ehdottanut jäsenmaille yhteistakausta velkakirjoille, joilla käytännössä rahoitettaisiin Etelä-euroopan suuria valtioita. Idean ydin olisi 750 miljardin euron EU:n budjetin yhteydessä toimivasta rahastosta (todellisuudessa Etelä-euroopan toipumisrahasto). Tästä rahastosta sitten lähetettäisiin suorina rahansiirtoina, eli lahjoituksina kasapäin euroja koronaepidemian pahimmin runtelemille valtioille. Suomelle jäisi jälleen vain maksajan rooli, sillä miljardit matkaisivat ennenaikaisena joululahjana Etelä-Euroopan valmiiksi velkaisille rantahietikoille. Maihin, joiden taloudet ovat olleet suurissa ongelmissa jo ennen koronaa niiden omien toimien seurauksena.  

Tämä rahasto olisi uusi jättisuuri tulevaisuuden menoerä Suomelle. Maamme julkinen talous, erityisesti kuntien talous, on jo valmiiksi huonossa kunnossa ja edessämme on suuria vaikeuksia. Jos ja kun nyt osallistumme kaikkiin EU:n keksimiin yhteisvastusiin, se olisi miljardeja lisää meidän menopuolelle. Miljardeja, joista etenkin Kreikka, Italia ja Espanja keräisivät sadon ilman minkäänlaista talouskuria. Maat, joissa talous on ajettu retuperälle ja joissa odotetaan kieli pitkällä miljardien saapumista yhteisvastuuna. Yhteisvastuuna, vaikkakin tämä rikkoisikin EU:n omaa sopimusta. Mutta euro yritetään pelastaa hinnalla millä hyvänsä.

Suomen EU-vastuut voivatkin kasvaa nyt koronakriisissä jopa kymmeniin miljardeihin. Elpymisrahasto toteutuessaan tarkoittaisi Suomelle yli 12 miljardin vastuita. Euroopan vakausmekanismin kautta voi tulla jopa 10 miljardin vastuut. EU-budjetin kasvatus, SURE-työmarkkinatuki ja EIP:n yritystuki voivat kasvattaa meidän menoja reilusti yli miljardilla eurolla. Kaiken kukkuraksi Euroopan keskuspankin 750 miljardin pandemiapakettiin liittyen Suomen pankki on ostanut valtionlainoja parilla miljardilla.

Jo nykyisellään EU:n kaikkien tukimekanismien koko on 1 500 miljardia euroa. Ei siis tarvitse olla selvännäkijä, jotta ymmärtäisi ainakin osan näistä lankeavan tulevaisuudessa suomalaisten maksettavaksi. Takaajan tie on usein pitkä ja tuskainen. Jokainen muistaa, kuinka moni laittoi 90- luvulla nimensä takauspaperiin. Vastuun kun piti olla vain muodollinen. Suomen hallitus ei saa nyt vastata EU:lta kuuluvaan seireenien lauluun ja iloisen humpan tahtiin lähteä Brysseliin kirjoittamaan nimiä takauspapereihin korkeat EU-virat silmissä kiiluen.

Elpymisrahasto olisi EU:n yhteistä lainaa, joka vääjäämättä johtaisi unionin siirtymistä kohti liittovaltiota. Paluuta ei olisi, kun Suomi olisi sidottu EU:n yhteiseen velkaan ikuisiksi ajoiksi ja suomalaisten eurot katoaisivat kuin huoltamogrillistä tuhkat tuuleen.

Suomen ei pidä suhtautua myönteisesti EU:n velka- ja tulonsiirtoihin, sekä Brysselin sanelupolitiikkaan. Meidän tehtävä ei ole pelastaa huonosti asioitaan hoitaneita valtioita tai yksityisiä pankkeja. Vaan meidän on pikaisesti ryhdyttävä valmisteleen eroa yhteisvaluutta eurosta ja myös liittovaltioon tähtäävästä Euroopan unionista. EU tai euro ei pelasta Suomea, mutta oma valuutta ja oma itsemääräämisoikeus voi pelastaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini