TOINEN MAKSAA JA TOINEN EI

Torstai 22.9.2022 klo 12.41


Siinä missä rikollinen majoitetaan maksutta täysihoitoon, niin ikäihminen joutuu maksumieheksi, kun hänelle tarjotaan tarpeellista hoivaa.

Vanhustenhoito on ollut kriisissä jo vuosia, ja tilanne on heikentynyt viime aikoina entisestään. Ikäihmiset eivät saa Suomessa ansaitsemaansa hoitoa, kun hoitajia ei riitä hoitajamitoituksen täyttämiseen ja siksi hoitopaikkoja suljetaan. Tehostettua palveluasumista tarvitsevat entistä useammat ja vain osa heistä siihen pääsee. He ketkä ovat onnekkaita ja pääsevät tehostetun palveluasumisen piiriin, niin heidän kuukausimaksunsa saa olla enintään 85 % nettokuukausituloista, joista on tehty laissa säädetyt vähennykset.  Lain mukaan tehostetun palveluasumisen asiakkaalle on aina jäätävä henkilökohtaiseen käyttöön vähintään 167 euroa kuukaudessa.

Tehostettua palveluasumista järjestetään henkilöille, joilla hoidon ja huolenpidon tarve on ympärivuorokautista. Tehostetun palveluasumisen yksikössä henkilöstöä on paikalla ja palveluja järjestetään asiakkaan tarpeen mukaisesti ympärivuorokautisesti.

Rikollisen päivä vankilassa taas kustantaa yhteiskunnalle saman verran kuin majoittuminen tasokkaassa hotellissa, eikä vanki joudu maksamaan siitä yhtään takaisin yhteiskunnalle. Suljetussa vankilassa asuva vanki maksaa yhteiskunnalle vuorokaudessa 225 euroa. Vuosi suljetussa vankilassa maksaakin veronmaksajille yhtä vankia kohden 82 500 euroa.

Vankila maksaa kaikille vangeille käyttörahaa, jota kutsutaan makuurahaksi. Käyttörahaa maksetaan 1,60 €/päivä. Sen saavat kaikki vangit jokaiselta rangaistusajan päivältä, vaikka vanki syljeskelisi kattoon päivät pitkät. Kun vanki osallistuu vankilan toimintoihin, hän saa käyttörahan lisäksi myös toimintarahaa.

Toimintarahaa maksetaan osallistumispäivistä. Osallistumispäivät ovat päiviä, jolloin vanki osallistuu jollakin tavalla vankilan toimintoihin. Toiminnot voivat olla esimerkiksi työtä, kursseja tai erilaisia ohjelmia esimerkiksi päihteettömyyden tukemiseksi. Toimintarahan suuruus on 3,0 - 7,4 €/päivä. Vangilla on velvollisuus osallistua näihin toimintoihin, muttei häntä voida pakottaa.

Tarvittaessa Kela maksaa vangeille lisäksi perustoimeentulotukea. Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea myöntää kotikunta.

Siinä missä suomalaisissa vankiloissa vangeille maksetaan vankilassa olosta, Yhdysvalloissa puolestaan lähes kaikissa osavaltioissa vankila-aika on maksullista. Esimerkiksi Connecticutin osavaltiossa yhden vankilayön hinta on 231 euroa. Vuoden vankilassa olosta seuraa vankeustuomion suorittamisen lisäksi yli 84 000 euron lasku. Tästä Suomikin voisi ottaa mallia.

Suomessa ikäihminen maksaa kovan hinnan, että pääsee tarvitsemansa palveluasumisen piiriin. Samaan aikaan rikolliselle maksetaan siitä, että hän saa täyden ylläpidon suorittaessaan rangaistusta.

Suomen pitäisikin ottaa mallia Yhdysvalloista ja siirtyä ainakin osittain maksulliseen vankeusaikaan. Monilla vangeilla on kyllä omaisuutta, mistä ottaa.


Kommentit

22.3.2023 14.14  Sami M

Erittäin hyvä kirjoitus, Amerikanmalli Suomeen myös. Lasku vangille täysi hoidosta...


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini