TOIMENPIDEALOITE VANKILAMAKSUISTA

Maanantai 9.1.2023 klo 22.45


Eduskunnalle 

Rikollisen päivä vankilassa kustantaa yhteiskunnalle saman verran kuin majoittuminen tasokkaassa hotellissa, eikä vanki joudu maksamaan siitä yhtään takaisin yhteiskunnalle. Suljetussa vankilassa asuva vanki maksaa yhteiskunnalle vuorokaudessa 225 euroa. Vuosi suljetussa vankilassa maksaa yhtä vankia kohden 82 500 euroa.  

Siinä missä rikollinen majoitetaan maksutta täysihoitoon, niin ikäihminen joutuu maksumieheksi, kun hänelle tarjotaan tarpeellista hoivaa.

Suomessa Kela maksaa vankien perustoimeentulotuen. Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen myöntää kotikunta. Lisäksi vankila maksaa kaikille vangeille käyttörahaa ja kun vanki osallistuu vankilan toimintoihin, hän saa käyttörahan lisäksi toimintarahaa. Käyttörahaa kutsutaan usein makuurahaksi. Käyttörahaa maksetaan 1,60 €/päivä. Sen saavat kaikki vangit jokaiselta rangaistusajan päivältä.

Toimintarahaa maksetaan osallistumispäivistä. Osallistumispäivät ovat päiviä, jolloin vanki osallistuu jollakin tavalla vankilan toimintoihin. Vangilla on velvollisuus osallistua näihin toimintoihin. Vankilan toiminnot voivat olla muun muassa työtä, kursseja tai erilaisia ohjelmia esimerkiksi päihteettömyyden tukemiseksi. Toimintarahaa maksetaan kolmessa luokassa:

1. toimintarahaluokka 3,01 €/päivä, 2. toimintarahaluokka 4,62 €/päivä ja 3. toimintarahaluokka 7,35 €/päivä.

Suljetuissa vankiloissa käytössä ovat toimintarahaluokat 1 ja 2. Avolaitoksissa ovat käytössä toimintarahaluokat 2 ja 3. Toimintarahan suuruuteen vaikuttaa rangaistusajan suunnitelman eteneminen.

Siinä missä suomalaisissa vankiloissa vangeille maksetaan vankilassa olosta, Yhdysvalloissa puolestaan lähes kaikissa osavaltioissa vankila-aika on maksullista. Esimerkiksi Connecticutin osavaltiossa yhden vankilayön hinta on 249 dollaria eli noin 231 euroa. Vuoden vankilassa olosta seuraa vankeustuomion suorittamisen lisäksi yli 84 000 euron lasku. Connecticutin osavaltio muutti tänä vuonna vankilamaksuja koskevaa lakia niin, että vain vakavimmista rikoksista, kuten murhasta, peritään maksuja. Lisäksi päätettiin, että alle 50 000 dollarin laskua ei peritä vapautuneelta vangilta.

Suomessa ikäihminen maksaa kovan hinnan, että pääsee tarvitsemansa palveluasumisen piiriin. Samaan aikaan rikolliselle maksetaan siitä, että hän saa täyden ylläpidon suorittaessaan rangaistustaan. Säästösyistä nykyisin rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on ollut sijoittaa vankeja entistä enemmän avolaitoksiin ja valvottuun koevapauteen. Tämä on väärä suunta, eikä sovi kansalaisten oikeustajuun.

Suomen pitäisikin ottaa mallia Yhdysvalloista ja siirtyä ainakin osittain maksulliseen vankeusaikaan

Vankilamaksujen tarkoituksena on saada vanki ymmärtämään, että vankeus maksaa rahaa. Nyt veronmaksajat maksavat laskun, joka aiheutuu vangin rangaistuksen suorittamisesta.

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin vankilamaksujen perimiseksi

Helsingissä 7.10.2022

 


Kommentit

23.11.2023 11.51  Pirjo Saarinen

Hei Rami Lehto!

Jep, ihmiset eivät ole tasavertaisia elävässä elämässä.
Sun kommenttisi on kuitenkin todella omituisia ja pelkoa herättäviä
Oikeusjärjestelmä antaa tuomiot, ei yksittäinen pikkusieluinen henkilö.
Ihminen ei varmaan tietoisesti halua hankaluuksia järjestelmän kanssa, poikkeuksena psyko- ja sosiopaatit, mutta näin kuitenkin tapahtuu.
Siitä seurauksena; ehdoton, ehdonalainen tai muu mahdollinen rangaistus.
Todella siis todellakin pelottavaa se, että päättäjissä operoi niinkin ahdasmielisiä ihmisiä kuin te. Kirjoituksenne voisi periaatteessa tulkita vihapuheeksi sekä yllytykseksi määrättyä kansanryhmää kohtaan. Hyh hyh!


t.vangin omainen, ei rötöstellyt

29.5.2024 0.09  Tuulia

Hyvä aloite. Psykiatrinen pakkohoito maksaa potilalle, vaikka potilas ei halua hoitoa. Eli väkisin pidetään sairaalassa, ja siitä laskutetaan vielä.

Psykiatrinen pakkohoito pitäisi saada maksuttomaksi. Miksi pakkohoito maksaa, mutta vankilassa olo on ilmaista? Vankilassa on enemmän vapauksia kuin pakkohoidossa, jossa esim. pakkolääkitys. Vankilassa saa lisäksi opiskella ammattitutkinnon ilmaiseksi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini