RIKOS JA RANGAISTUS

Maanantai 9.1.2023 klo 22.52


”Vakavista rikoksista tulee tuomita tuntuvia rangaistuksia, minkä vuoksi henki-, väkivalta- ja seksuaalirikoksista tuomittavia rangaistuksia on kiristettävä. Rikosten paljousalennuksista on luovuttava, ja ehdonalaisen vapauttamisen edellytyksiä on tiukennettava. Vaaralliset vangit on pidettävä lukkojen takana. Nuorten tekemiin rikoksiin on puututtava alentamalla rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa. Ulkomaalaisista rikollisista on hankkiuduttava eroon, ja terrorismilain säädäntöä on kiristettävä”.

Näin alkaa perussuomalaisten uusi kriminaalipoliittinen ohjelma ja vain harva voi olla näistä asioista eri mieltä. Suomalaiset ansaitsevatkin turvaa rikoksentekijöitä vastaan.

Suomessa rangaistukset ovat lievempiä kuin muissa Pohjoismaissa ja vakavista rikoksista tulisi tuomita jatkossa tuntuvampia rangaistuksia myös meillä.

Perussuomalaisten mielestä vakavista rikoksista, kuten henki- ja väkivaltarikoksista ja seksuaalirikoksista tuomittavien rangaistusten tulee poikkeuksetta olla erittäin ankaria. Myös ulkomaalaiset vangit pitäisi siirtää suomalaisista vankiloista kotimaidensa vankiloihin. Heille on myös määrättävä pysyvä maahantulokielto ja mahdollinen Suomen kansalaisuus on määrättävä menetettäväksi.

Meillä jaetaan myös rangaistuksien paljousalennuksia, jossa samalla kertaa tuomitaan yhteinen rangaistus kahdesta tai useammasta rikoksesta. Tällöin kaikista rikoksista ei istuta koko rangaistusta, vaan osasta saa alennusta. Kansalaisten ja meidän perussuomalaisten mielestä se pitäisikin mennä toisin päin, eli useista rikoksista tuomittaessa, rangaistuksia pitäisi pidentää, ei lyhentää. Myös tuomiot tulisi istua pääsääntöisesti kokonaan, eikä ehdonalaiseen pitäisi päästä nykyiseen malliin. Ehdonalaisen vapautumisen tulee olla mahdollista vain harkinnanvaraisesti, eikä vakavista rikoksista tuomittuja vankeja pidä koskaan päästää ehdonalaiseen vapauteen. Kaikkein vaarallisimpia vankeja ei pitäisi vapauttaa ollenkaan, jos on riski, että vanki voi syyllistyä vapauduttuaan uusiin vakaviin rikoksiin.

Säästösyistä Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on nykyisin ollut sijoittaa vankeja entistä enemmän avolaitoksiin ja valvottuun koevapauteen. Tällä on vaikutus kansalaisten turvallisuuteen.

Rikollisen päivä vankilassa kustantaa yhteiskunnalle saman verran kuin majoittuminen tasokkaassa hotellissa, eikä vanki joudu maksamaan siitä yhtään takaisin yhteiskunnalle. Suomessa vangeille maksetaan myös vankilassa olosta ”makuurahaa”, sekä toimintarahaa. Suljetussa vankilassa asuva vanki maksaakin yhteiskunnalle vuorokaudessa 225 euroa. Vuosi suljetussa vankilassa maksaa yhtä vankia kohden 82 500 euroa.

Suomessa ikäihminen maksaa kovan hinnan, jotta pääsisi tarvitsemansa palveluasumisen piiriin. Samaan aikaan rikolliselle maksetaan siitä, että hän saa täyden ylläpidon suorittaessaan rangaistustaan. Tästä syystä olenkin jättänyt hallitukselle toimenpidealoitteen vankilamaksujen perimiseksi vangeilta.

Yhdysvalloissa lähes kaikissa osavaltioissa vankila-aika on vangille maksullista ja Suomen pitäisikin ottaa mallia Yhdysvalloista ja siirtyä ainakin osittain maksulliseen vankeusaikaan. Nyt meillä veronmaksajat maksavat laskun, joka aiheutuu vangin rangaistuksen suorittamisesta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini