HALLITUS MAHDOLLISTAA LEIKKAUKSET JA SEKAANTUMISET

Torstai 23.2.2023 klo 10.23


Suomalainen metsästysperinne on turvattava, kuten se on hallitusohjelmaankin kirjattu. Se on tapa hankkia puhdasta, ekologisesti ja moraalisesti kestävällä tavalla tuotettua ravintoa. Metsästäjät auttavat ehkäisemään tartuntatautien leviämistä ja hallitsemaan vieraslajien leviämistä. Metsästys on myös ekosysteemille hyödyksi, kun villieläimistön hallitsematonta kasvua hillitään.

Metsästäjiltä kyllä halutaan palveluita yhteiskunnalle, kuten suurriistavirka-apua tai eläinkantojen laskentaa. Mutta itse metsästystä yritetään vaikeuttaa milloin milläkin keinolla.

On hyvä asia, että eläinten hyvinvointia koskevaa lainsäädäntöä päivitetään, sillä eläimille pitää taata aina parhaat mahdolliset olot. Eläimille ei tule koskaan aiheuttaa tarpeetonta kipua tai kärsimystä. Samassa lainsäädäntöpäivityksen yhteydessä, olisi kuitenkin pitänyt ehdottomasti kieltää eläimiin sekaantuminen, sekä uskonnollisten vähemmistöjen harjoittama rituaaliteurastus Suomessa. Mutta harmikseni lainsäädäntö mahdollistaa meillä nämä myös jatkossakin.

Nykyinen hallitus onkin nyt ottanut sen linjan, että perinteistä metsästystä pitää hankaloittaa, mutta eläinten rituaaliteurastuksia ja raiskauksia he eivät ole pystyneet kieltämään.

Rituaaliteurastus, jossa kaula leikataan auki, aiheuttaa eläimille tarpeetonta tuskaa ja kipua. Tällä hetkellä Suomeen tuodaan myös ulkomailta lihaa, josta käy ilmi alkuperä, mutta ei teurastustapa. Esimerkiksi Uudesta-Seelannista tuotu lampaanliha on usein rituaaliteurastettua. Rituaaliteurastuksien täyskielto olisi tärkeä signaali siitä, ettei Suomessa hyväksytä ylimääräisen kärsimyksen aiheuttamista eläimille myöskään uskonnollisin perustein.

Samalla kun eläinten kaulankatkaisut verenvuodatuksineen pitäisi kieltää, niin meillä pitäisi kieltää myös sukupuoliyhteys eläimen kanssa. Tällä hetkellä sukupuoliyhteys eläimen kanssa on rangaistavaa Suomessa vain silloin, kun teko aiheuttaa eläimelle kärsimystä.

Rikoslain lähtökohtana on, että eläimeen sekaantumisen on pitänyt olla julmaa, tai aiheuttaneen eläimelle tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa, jotta siitä voitaisiin rangaista. Jos ei ole näyttöä siitä, että eläimelle on aiheutettu kipua tai kärsimystä, niin teko on silloin rikoslaissa sallittu. Kivun tai kärsimyksen osoittaminen on kuitenkin haasteellista, kun eläimet eivät osaa itse kertoa, ovatko he nauttineet siitä.

Suomessa on siis sallittua eläimeen sekaantuminen. Siitä ei kuitenkaan saa julkaista kuvamateriaalia. Se on rangaistavaa.

Eläimiin sekaantuminen on kriminalisoitu useimmissa Euroopan maissa. Tällä hetkellä vain Suomessa, Unkarissa ja Romaniassa se on sallittua. Asian vakavuudesta huolimatta, hallituspuolueet eivät ole kriminalisoineet eläimiin sekaantumista. Kuten eivät ole pystyneet kriminalisoimaan eläinten kaulankatkaisuja tainnutuksen yhteydessä. Mutta samaan aikaan perinteistä suomalaista metsästyskulttuuria yritetään vaikeuttaa kaikin keinoin.


Kommentit

28.3.2023 10.10  Kaisa

Kiitos tästä kirjoituksesta! Etsinkin itselleni metsästys myönteistä ehdokasta, joka pitää meidän metsästäjien puolia tässä hullussa yhteiskunnassa, jossa 'eläinten tappaminen ruoaksi' halutaan lopettaa. Ääneni tulee sinulle!!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini